CHP HATAY MİLLETVEKİLİ GÜZELMANSUR HATAY’IN EKONOMİK VE SOSYAL SORUNLARI
2011 SURİYE KRİZİNİN HATAY’A ETKİLERİ KONUSUNDA KAMUOYUNA BİLGİ VERDİ.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay’ın Ekonomik ve Sosyal Sorunları ile 2011 Suriye krizinin Hatay’a etkileri konusunda kamuoyuna bilgi verdi. Bilgilendirme toplantısına Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Defne Belediye Başkan yardımcısı Ali Mansuroğlu ve CHP Antakya İlçe başkanı Ümit Kutlu’da katıldı.

“İKTİDAR 20 YILDIR HATAY’A ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPIYOR”

Hatay’a yapılan kamu yatırımının ödediği verginin yarısı kadar bile olmadığını vurgulayan Güzelmansur yaptığı açıklamalarda; “Hatay’a yapılan kamu yatırımı ödediği verginin yarısı bile değil, Bu iktidar 20 yıldır Hatay’a üvey evlat muamelesi yapıyor, Hatay vergi tahsilatında 81 il içinde 7’nci sırada yer almaktadır. 17,5 yılda 82,5 milyar lira vergi ödeyen Hatay’a 19 yılda yapılan yatırım 35 milyar lira, 2021’de Hatay’da tahsil edilen vergi, kamu yatırım programında Hatay’a ayrılan ödeneğin 30 katı, İktidarın 2021 kamu yatırımlarında Hatay’a layık gördüğü ödenek 408 milyon liradır.
2020’de Hatay’da toplanan vergi 12,5 milyar liradır. Yani Hatay’a 408 milyon lira yatırım yapılıyor, Hatay bunun 30 katı vergi ödüyor. Bu kadar adaletsiz davranılan başka şehir yok” diyerek hükümetin yatırım programında Hatay’ın hep göz ardı edildiğine dikkat çekti.
2021 yatırım programında Hatay’ın, iktidarın yanlış Suriye politikası, yanlış göç politikası, yanlış dış politika, yanlış ekonomi politikası ve yanlış tarım politikası nedeniyle uğradığı zararları telafi edecek önemli projeleri bulunmakta olduğunu vurgulayan Güzelmansur, bu projelere bin liralık ödenekler yani göstermelik ödenekler ayrıldığının altını çizdi.
Hatay’da yapıldığı veya yapılmaya devam edildiği iddia edilen barajlar konusuna da değinen Güzelmansur; Reyhanlı Barajı, Büyük Karaçay Sulama Projesi, Gönen Çayı Barajı Projesi konularına dikkat çekerek ; “2002’de iktidara gelen AKP Reyhanlı Barajı’nı tamamlayıp faaliyete geçirme noktasında bir irade göstermemiştir. Tamamlanma yılı her yıl ötelenmiş, projenin maliyeti sürekli artmış, ayrılan ödenek miktarı ise düşmüştür. Reyhanlı Barajı iktidar açısından sadece bir seçim propagandası malzemesi olmuştur. Reyhanlı Barajı’nı 5/5/2015’te açacağız dediler, 2021’deyiz,
Barajın bitiş süresi de 2026’ya uzatılmıştır. Büyük Karaçay Sulama Projesi: Bölgede tarımsal sulama açısından hayati önemi olan bir projedir. 2008’de yatırım programına alındı. Güya 2013’te bitecekti. Her yıl 2-3 sene ileri atıldı. Şimdi diyorlar ki 2025’de bitecek. Bin lira ödenekle 2055’te dahi bitmez. Gönen Çayı Barajı Projesi: Arsuz’lu çiftçiler için, çok önemli bir proje. Tamamlanıp faaliyete geçtiğinde İlçede derin kuyulardan elektrikle sulama yapan çiftçinin maliyetini azaltacak. 2013’de yatırım programına alındı. Aradan geçen 8 yılda harcanan para sıfır lira.”dedi.

AKP HATAY’DA HASTANE YAPMADI!

Hükümetin sağlık politikalarında da Hatay’a önem göstermediğini belirten Güzelmansur, 2012 yılında Sağlık Bakanlığına bağlı 10 hastane olduğuna ve aradan 9 yıl geçmesine rağmen bu sayının ancak 11 olduğuna dikkat çekti. Hatay’ı görmezden gelen hükümeti sert dille eleştiren Güzelmansur; “Nüfusu bir anda 550 bin artan bir şehirde iktidarın kamu hastanelerinde arttırdığı yatak sayısı ise sadece 1.032’dir. Suriyelilerle birlikte Hatay’daki nüfus artışı 730 bin olmasına rağmen yeni hastane yapılmaması, yatak sayısının sadece bin civarında artırılması Hatay’ın iktidar tarafından nasıl görmezden gelindiğinin en büyük kanıtıdır.” şeklinde konuştu. Defne ilçesine Devlet Hastanesi talebini yineleyen Milletvekili Güzelmansur, “160 Bin nüfusuyla Hatay’ın en fazla nüfusuna sahip Defne ilçesi, ayrıca Hatay’ın nüfus yoğunluğu en fazla olan ilçesidir. Defne’nin hastane ihtiyacı iktidar tarafından Defnelilerin siyasi tercihleri nedeniyle görmezden gelinmektedir.”dedi.

YOL YAPMAKLA ÖVÜNEN İKTİDAR HATAY’DA YOL DA YAPMADI !

TÜİK tarafından yayımlanan 2020 Karayolu Trafik Kaza İstatistiklerine göre, Hatay’ın ölümlü, yaralanmalı kaza sayısında 3546 kaza ile 81 il içerisinde 10’uncu sırada yer aldığını vurgulayan Güzelmansur, “Karayolları uhdesinde bulunan ve yıllardır tamamlanmadığı için kazalara sebep olan yollar : Antakya – Altınözü duble yolu ( 8 yıldır bitirilememiştir ) 27 km’lik Antakya – Samandağ yolu
(Ölüm yolu haline gelmiştir) Antakya-Yayladağı-Suriye Hududu Bölünmüş Yolu 51 km’lik bir yol olup 2020 yatırım programında bu yola ayrılan ödenek miktarı sadece 1000 TL’dir. (Antakya – Reyhanlı -Cilvegözü) Ayrımı Bölünmüş Yolu 38 km olup 2020 yatırım programında bu yola da ayrılan ödenek miktarı yine sadece 1000 TL’dir. 25 bin km yol yapmakla övünen AKP iktidarı 550 bin Suriyeli göçüyle de artan trafik yoğunluğuna karşın önemli yol projelerini rafta tutmuş ve bu alanda da Hatay’ı göz ardı etmiştir.”dedi.

HATAY ÖĞRETMEN İHTİYACININ EN YÜKSEK OLDUĞU 5’İNCİ İL

Sayıştay’ın Milli Eğitim Bakanlığı 2019 yılı Düzenlilik Denetim raporuna göre Hatay 2.876 net öğretmen ihtiyacı ile öğretmen ihtiyacının en yüksek olduğu 5’inci il olduğunu vurgulayan Güzelmansur, “Türkiye’de 2019 yılında orta öğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı 19 iken
Hatay’da bu sayı 23’tür. Ortaöğretimde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı Türkiye’de 11 iken bu sayı Hatay’da 13’tür. 2019 yılında, derslik başına düşen en fazla öğrenci sıralamasında Hatay 81 il içerisinde 3. sıradadır. Öğretmen başına düşen en fazla öğrenci sıralamasında ise 5. ildir. Hatay’da yeni okulların, dersliklerin açılması gerekmektedir.” Dedi.

HATAY EXPO2021’E DEVLETİN 5 KURUŞLUK KATKISI YOK !

Hatay Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı EXPO2021 hükümetin hiç katkı sağlamadığını belirten Güzelmansur, Antalya EXPO’ya oluk oluk para aktaran iktidar EXPO’da Hatay’ı niye yalnız bırakıyor? Hatay EXPO2021’e devletin 5 kuruşluk katkısı yok.”dedi.

HATAY ÜVEY EVLAT DEĞİLDİR !

AKP İktidarının Hatay’ın ihtiyaçlarını belirlerken Suriyeliler yokmuş gibi davrandığını ve Bununu da birçok sorunu beraberinde getirdiğini ifade eden, Güzelmansur, “Buna rağmen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın çalışmaları ile Hatay, ulusal ve uluslararası projeler ile tanınıyor, savaşın gölgesinden çıkmaya, ekonomisini güçlendirmeye çalışıyor. İktidar görmek, duymak ve hatta konuşmak dahi istemiyor. Siyasi rant gözeterek Hatay’a üvey evlat muamelesi yapıyor.”Dedi.

EKONOMİK SIKINTILAR HAD SAFHADA İCRA-İFLASTA HATAY ÜST SIRALARDA

Ülkede en fazla konkordato ilan eden illere göre, Hatay’ın 58 şahıs/firmayla 9’uncu sırada yer aldığına dikkat çeken Güzelmansur, “İcra ve iflas dairelerindeki dosya sayısı 22 Milyon 118 Bin, geçen yıl bu sayı 20 Milyon 297 Bin idi. Türkiye’de 1 yılda icra sayısı 1,8 Milyon arttı. 31.08.2021 tarihi itibariyle ilan.gov.tr’de icradan satılık 5985 ilan var, bunların 95’i Hatay’da. Türkiye’de 1417’de tarla, tarım arazisi, bağ bahçe icradan satılık. Bereketli Amik Ovası icradan tarım arazisi satışında 20’inci sırada” diyerek Hatay ekonomisinin can damarı ticari ve tarımsal alandaki sıkıntılara dikkat çekti.

HATAY’DA KAYITLI ÇİFTÇİ SAYISI %72 AZALDI!

Uzun yıllar tarıma dayalı ekonomisi ve bereketli toprakları ile gözde şehirlerden olan Hatay’da çiftçinin tarımdan soğutuluduğuna, koparıldığına dikkat çeken Güzelmansur, “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verilerine göre Hatay’da 2011 yılında 35.438 sigortalı çiftçi var iken, Haziran 2021’deki kayıtlı çiftçi sayısı 10.062’ye düşmüştür. Türkiye’de son 10,5 yılda kayıtlı çiftçi sayısı %52 azalırken. Hatay’da ise kayıtlı çiftçi sayısı %72 azalmıştır. Hatay’da 2011 yılında 727 sigortalı tarım işçisi var iken, Haziran 2021’deki bu sayı 194’e inmiştir. Türkiye’de son 10,5 yılda sigortalı tarım işçisi %76, Hatay’da ise %73 azalmıştır.” dedi.

HATAY’IN KOMŞUSU İDLİB: “DÜNYANIN EN BÜYÜK TERÖRİST ÇÖPLÜĞÜ”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 15 Temmuz 2019 tarihli IŞİD, El Kaide ve bağlantılı kişi ve oluşumlarla ilgili raporunun 15. sayfasının 2. paragrafında, İdlib “DÜNYANIN EN BÜYÜK YABANCI TERÖRİST ÇÖPLÜĞÜ” olarak tanımlandığına dikkat çeken milletvekili Güzelmansur “Hatay ile 130 km’lik sınırı olan İdlib için kullanılan bu tanım Hatay’ın nasıl bir güvenlik sorunu ile karşı karşıya olduğunu göstermesi bakımından oldukça önemlidir. İdlib’deki terörist sayısının toplam 30.000 ila 50.000 arasında olduğu tahmin edilmektedir.” Dedi.

HATAY’DAKİ SURİYE’Lİ SAYISI 46 İLİN NÜFUSUNDAN FAZLA

Suriye krizi ve Suriye’li göçünün Hatay’a etkilerinin başında il nüfusundaki demografik yapının bozulduğuna önemle dikkat çeken Güzelmansur; “Kayıt altına alınan Suriyeli sayısının 550 bin civarına ulaştığı iddia edilmektedir. Buna göre Hatay’da bulunan Suriyelilerin nüfusu 46 ilin nüfusundan fazladır. İktidarın diline pelesenk olan ALMANYA BİZİ KISKANIYOR cümlesi gerçek oldu, evet Almanya bizi kıskanıyor çünkü ilimizde ki Suriye’li göçmen sayısı onlardan fazla, 357.578 km2 yüzölçümüne sahip, 83 milyon nüfusu ile, dünyanın 4. büyük ekonomisi olan, kişi başına 55.306 $ milli gelirin düştüğü Almanya 532 bin Suriye’liye ev sahipliği yaparken; 5.524 km2 yüzölçümüne sahip, 1.659.320’luk nüfusu olan Hatay 550 bin Suriyeliyi barındırıyor.” Dedi.

SURİYE’Lİ FİRMALAR ARTIYOR, TİCARETTEKİ PAYLARI ÇOĞALIYOR

2021 Ağustos ayı verilerine göre Hatay’da ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı aktif ve yarı aktif Suriyeli firma sayılarının arttığına da dikkat çeken Güzelmansur, Antakya’da 937, Reyhanlı’da 446 İskenderun’da 112, Kırıkhan’da 46, Dörtyol’da 18 olmak üzere toplam 1559 firma ile ülke genelinde ki ticari hacmin %10’una Hatay’da sahip olduklarını vurgulayarak, “Türkiye’de Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 26 Şubat 2019 itibariyle en az bir ortağı Suriyeli olan şirket sayısı 15.159’dur. Buna göre firmaların %10’ u yani 1559 firma Hatay’dadır.”dedi.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur değerlendirme ve öneriler kısmında acil yapılması gereken konuları da ele alarak; “14 Orta Doğu ülkesine ulaşımı sağlayan Yayladağı Sınır Kapısı açılmalıdır. Bu gerçekleştirilemiyorsa da Zeytindalı Sınır Kapısı’ndan ticarete izin verilmesi Hatay’lı ihracatçı, nakliyeci, üretici, çiftçi, işçi yani her kesim için hayati öneme sahiptir. Hatay tamamıyla 5. teşvik bölgesine alınmalıdır. Ya da 3 yıldır ısrarla sürdürdüğüm mücadele sonucunda Reyhanlı, Kumlu, Hassa, Altınözü, Yayladağı, Arsuz ilçelerimizin 5. teşvik bölgesine alındığı gibi Defne, Samandağ, Kırıkhan gibi ilçelerimiz de 5. teşvikten acilen yararlandırılmalıdır. “dedi.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir