HATAY’I EXPO HEYECANI SARDI

BAŞKAN SAVAŞ EKRANLARDA HATAY’I VE EXPO’YU ANLATTI

EXPO HATAY’IN MARKA DEĞERİNİ ARTTIRACAK

HATAY’IN DEĞERLERİ EXPO İLE DÜNYAYA AÇILACAK

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, hafta sonu konuk olduğu televizyon programlarında 1 Nisan’da başlayacak olan EXPO 2021 Hatay’ı anlattı.

Lütfü Savaş her iki programda da Hatay’ın marka değerini arttırmak için büyük adımlar attıklarını ifade etti. Savaş, Hatay’ın turizmi, ticareti, tarımı ve geleceği için Expo gibi önemli bir organizasyonu kente kazandırdıklarını belirtti.

Expo’nun Suriye’de yaşanan olaylardan her anlamda olumsuz etkilenen Hatay’a yeniden can suyu olabilecek projeleri hayata geçirmek ve şehrin değerlerini dünya pazarına sunmak için önemli bir yatırım olduğunu belirten Lütfü Savaş, 1 Nisan’da EXPO’21 Hatay açılışına herkesi davet etti.

Savaş, EXPO’21 Hatay’da neler olacağını şu sözlerle anlattı:

“İskenderun-Arsuz ve Antakya-Defne olmak üzere 2 ayrı alan tasarladık. İskenderun’da dünya şehirlerinin katıldığı 100 dönümlük bir alan olacak. Antakya kısmında ise Türkiye’den şehirlerin katıldığı 220 dönümlük bir alan olacak. İskenderun’da 8 bin kişilik bir Expo alanı bir de 10 bin kişilik bir Expo alanımız var. Antakya’da 3 bin 500 kişilik bir amfi tiyatromuz var. Gastronomi ile ilgili bir alanımız var burada şehirlerimiz kendi mutfaklarını tanıtma imkanı bulacak. Bu alanda bir battı- çıktı inşaatımız sırasında bulduğumuz 5. yy’a ait bir şapeli de sergileyeceğiz. Şehrimizde yaşayan 13 medeniyeti temsil eden bir medeniyetler bahçemiz yer alacak. Tıbbi aromatik bitkilerimizin ekili olduğu bir insan figürümüz de alanda olacak.”

Her iki alanın da Hatay var oldukça kente hizmet etmeye devam edeceğinin altını çizen Başkan Savaş, alanların aynı zamanda eğitim, kültür ve sanat faaliyetlerine de sahne olacağını duyurdu.

YERELDEN KALKINMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK

Hatay’ın ekonomik zorlukları aşabilmesi ve kentte yaşayanların refah seviyesinin yükselmesi için kırsal kalkınma projelerine ağırlık verdiklerini de ifade eden Lütfü Savaş, bu sayede köyden kente göçü önleyerek kırsalda yaşayan insanların topraklarında daha mutlu ve verimli bir şekilde yaşamasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Başkan Savaş, çiçekçilik, fidancılık ve bahçe bitkileri yetiştiriciliği gibi alanları Hatay’ın yerelden kalkınmasına hizmet edecek şekilde düzenleyip kenti bu alanların ticaretinde bir dünyada merkez üssü haline getireceklerini belirtti.

Hatay’da sanayinin kalbi konumundaki İskenderun’un serbest bölge olması için çalışma yürüttüklerini duyuran Başkan Savaş, yaz aylarında bunun için bir çalıştay yapmayı planladıklarını ifade etti.

ATATÜRK’ÜN EMANETİ HATAY’A SAHİP ÇIKILMALI

Expo için devletin herhangi bir kurumundan destek alınıp alınmadığı hakkındaki soruya Savaş şöyle yanıt verdi: “Expo’yu tamamen kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Hatay, Cumhuriyet ilan edildikten sonra 16 yıl daha milli mücadeleye devam etmiş bir şehirdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Hatay benim şahsi meselemdir’ demiştir. Atatürk’ün böylesine değer verdiği bir şehre ve onun emanetine Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve mevcut hükümetin de sahip çıkmasını istiyorum.”

DENİZDE YATI OLANLARA VERGİ MUAFİYETİ VAR BELEDİYELERE VE HALKA YOK

Başkan Savaş’a, geçtiğimiz günlerde 11 büyükşehir belediye başkanının hükümete yaptığı çağrıyla ilgili de soru yöneltildi. Savaş, ÖTV ve KDV muafiyeti ile ilgili yapılan çağrıya hükümet tarafından bir yanıt verilip verilmediği sorusunu şöyle cevapladı:

“Hükümetimiz denizlerde yatı olan insanlara vergi muafiyeti getirmiş durumda. Ancak ülkede hizmet veren belediyelere, işletmelere ve halka vergi muafiyeti yok. Bizim şehrimizde 75 bin aile yardıma muhtaç. Biz onlar için üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz ancak tek başına belediyeler bu yükü böyle bir ekonomik ortamda üstlenemez. Vatandaşlarımıza ulaştıracağımız su için 13 milyon TL elektrik faturası geliyordu. Şimdi ise yaklaşık 35 milyon TL elektrik faturası geliyor. Böyle giderse parti ayrımı olmaksızın hiçbir belediye halka hizmet edemeyecek.”

HATAY’IN DÜNYAYA DENİZDEN AÇILAN KAPISI: HADO

Savaş, Hatay’ın dünyaya deniz yoluyla da açılabilmesi için Hatay Deniz Otobüsü(HADO) projesinin startını verdiklerini ve bu hususta çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir