HBB BAŞKANI SAVAŞ EKONOMİK GERÇEKLERİ ANLATTI

HATAY’IN DA TÜRKİYE’NİN DE GÜNDEMİ EKONOMİ

BAŞKAN SAVAŞ’IN KURTULUŞ REÇETELERİNDEN BİR TANESİ: İSKENDERUN’UN SERBEST BÖLGE İLANI

LÜTFÜ SAVAŞ: TEK HANELERE DÜŞMESİ BEKLENEN ENFLASYON YÜZDE 48’E KADAR ÇIKTI

SAVAŞ: ASGARİ ÜCRETLİ ZAMLAR KARŞISINDA EZİLİYOR

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı bir televizyon programında ekonomi ole ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Geçen haftalarda kenti büyük ölçüde etkisi altına alan kar ve şiddetli yağışlarla ilgili olarak, “İlk dakikadan itibaren kriz masası oluşturduk. Tüm süreci oradan yönettik” diyen Savaş, kar yağışından en çok etkilenen ilçelerden biri olan Hassa’da şehirler arası yolları açmakla işe başladıklarını, sonra da belde, köy, yayla ve şehir içindeki yolları açtıklarını, mahsur kalan çobanları 37 saat süren bir operasyon ile kurtardıklarını anlattı.

SAVAŞ: AFET GÜNLERİ ŞOV ZAMANI DEĞİL BİRLİK OLMAZ ZAMANIDIR

Afet günlerinde şov yapmak yerine iş yaptıklarını vurgulayan Savaş, “HBB olmasaydı ilçede ne elektrik olurdu ne yollar açılırdı. Birçok kişi şov yaptı ama biz işimizi yaptık. Afet günleri şov zamanı değil birlik olma zamanıdır. Fakat şov yapanların kara yollarını açmaya gücü yetmedi. Biz bütün gücümüzle oradaydık. O süreçte cansiperane çalışan mesai arkadaşlarıma, personelimize, ilçe ve gençlik kolları başkanlarımıza tüm çok teşekkür ederim” diyerek afet süresince sınıfı geçtiklerini belirtti.

Programın ilerleyen dakikalarında Savaş, Hatay ve Türkiye’nin ekonomik tablosu hakkında bilgi verdi.

İlk olarak Dünya Bankası verilerini paylaşarak Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu paylaşan Savaş, daha sonra Hatay’ın gerçeklerini tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi.

“STRATEJİK ÖNEMİMİZ OLMASA G-20’YE KATILAMAYACAK DURUMDAYIZ”

1980 ve 90’larda dünya genelinde ekonominin kötü olduğunu söyleyen Savaş, “2000’lerde faizler ve enflasyon düştü. Türkiye, Dünya Bankası’na göre ekonomi liginde sanayileşmede olan ülkeler arasında yer aldı. Brezilya, Tayland, Filipinler, Meksika ve Malezya gibi ülkelerle aynı ligdeyiz. Bu 11 ülke arasında kişi başına düşen milli gelirlerde 9. sıradayız. İşsizlikte yine 9. sıradayız. Yani en çok işsizi olan ülkelerden biriyiz. Enflasyonda ikinciyiz. Diğer ülkelerin paraları bizim paramız karşısında 18 yılda yüzde 393 değer kazanmış. Stratejik önemimiz olmasa G-20’ye katılamayacak durumdayız” ifadelerini kullandı.

“2022’YE 175 MİLYAR LİRA AÇIKLA BAŞLADIK”

Lütfü Savaş, Türkiye ekonomisinin 2022 yılına 175 milyar lira açıkla başladığını söyledi. Kur korumalı mevduat sisteminin vatandaşlara maliyet getirdiğini açıklayan Savaş, gelişmiş ülkelerde kurumların başındaki kişilerin değişmesi halinde bile sistemin işlediğini vurguladı. Savaş, “Gelişmiş ülkelerde bu iş sistemle yürür. Kurumların başındaki isimleri değiştirmenin anlamı yok. Bakan beyin gözlerindeki ışığı değil halkın gözündeki ışığı göremiyorum” diyerek ekonomideki acı tabloyu paylaşmaya devam etti.

Lütfü Savaş, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun gösterilenden çok daha farklı olduğunu kanıtlarla paylaştı.

Devletin resmi kurumlarından hazırladığı istatistikleri gösteren Savaş, hallerdeki gıda fiyatlarından gübre fiyatlarına, akaryakıta yapılan fahiş zamlardan elektrik ve doğal gaza kadar birçok başlığı masaya yatırdı.

SAVAŞ’TAN ÜRETİCİYE GÜBRE MÜJDESİ

Beş farklı gübrenin her birinin ton fiyatının sadece 5 yılda en az yüzde bin oranında zamlandığını söyleyen Savaş, “Çok tercih edilmeyen ÜRE gübresi bile yüzde 1815 arttı. Bunun anlamı çiftçiye sen üretme demek. Hataylı çiftçiler bu sene taban gübresi atamadı. Bunun için artık kendi gübremizi kendimiz üreteceğiz. 10 güne kadar satışa çıkartacağız. Ekonomik durumu pek elverişli olmayanlara ekonomik gübre vereceğiz” diyerek Hataylı üreticiye müjde verdi.

Savaş konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“HBB Meclisi’nde iktidar partisi temsilcileri su fiyatlarını 2017 yılına çekti. Keşke elektik ve doğal gaz fiyatlarını da 2017 yılına döndürseler. Elektrik son 5 yılda yüzde 234 arttı. 210 kilowattı geçtiğinde ise bu oran yüzde 402’ye çıkıyor. Sanayide ise bu oran yüzde 776. Doğalgaz ise konutta yüzde 174, sanayide ise yüzde 800 oranında zamlandı. Bu zamların hepsi soframıza enflasyon olarak gelecek. Akaryakıtta son 5 yılda benzin yüzde 166, mazot ise yüzde 212 zamlandı. Sadece 2021 yılında akaryakıta 79 kez zam yapıldı. 26 Aralık 2021 ile 2 Şubat 2022 tarihleri arasında dolar yüzde 27 düşerken motorin yüzde 26 arttı.”

“ASGARİ ÜCRETLİ EZİLDİ”

Başkan Savaş, Türk lirasının değer kaybını da gözler önüne serdi. Türk lirasının 1 yıl içinde dolar karşısında yüzde 75 değer kaybettiğini söyleyen Savaş, “Altın fiyatları 5 yılda 5 kat arttı. 2018’de bir asgari ücretli 6 çeyrek altın alırken şu anda 3,24 tane alabiliyor. Asgari ücret alanlar dolar, euro ve altın karşısında ezildi. Bir asgari ücretli 2016 yılına göre 116 dolar daha az maaş alıyor ama gıdaya, enerjiye, kiraya daha fazla para ödüyor” ifadelerini kullandı.

Kişi başı gayri safi yurt içi hasılanın hem TÜİK hem de Dünya Bankası verilerine göre gerilediğini açıklayan Savaş, “Ekonomi büyüyorsa verilerin de artması lazım. Tek hanelere düşmesi beklenen enflasyon yüzde 48’e kadar çıktı. ÜFE’nin açıklanmasıyla bu oran yüzde 60’lara çıkacak. Kayıt dışı işsizlik çığ gibi büyüyor. Genç işsiz nüfus her geçen gün artıyor” dedi.

Savaş, Hatay’daki verileri de tek tek açıkladı.

HATAY ÖDEDİĞİ VERGİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR

Hatay’da kişi başına düşen gelirin bin 900 dolar düştüğünü belirten Savaş, “Takipteki kredi sayısında 81 ilde 7. sırayız. İcrada üst sıralardayız. Satılık tarla sıralamasında 18. sıradayız. 1 yılda taşıma yapan araç sayısı 110 binden bin 400’e düştü. TIR filomuz yüzde 38 eridi. 12 yılda şehrimize gelen turist sayısı yüzde 84 azaldı. Turist gelmezse esnaf nasıl para kazanacak. Hatay’daki kayıtlı çiftçi sayısı son 11 yılda yüzde 74 azaldı. 2020’de 12 milyar 518 milyon lira vergi verdik ancak sadece 549 milyon lira yatırım aldık. Yani verdiğimiz verginin sadece yüzde 4,39’u hizmet olarak geri döndü. Yedinci sırada vergi verirken 78. sırada

yatırım alıyoruz” diyerek bu olumsuzlukların üstünden gelebilmek için EXPO, HADO, gastronomi ve kırsal kalkınma projelerini hayata geçirdiklerini belirtti.

Savaş, programda iktidarın Hatay’a yapması gereken yatırımları yapmadığını söyledi.

BAŞKAN SAVAŞ İKTİDARA SESLENDİ

İktidarın birçok yolu yapmadığını söyleyen Savaş, “Edirne’den başlayan otobanı Belen’de bitirmek 9 ilçeyi yok saymak demektir. Antakya- Altınözü yolu 8 yılda bitmedi. Antakya-Samandağ yolu ölüm yolu oldu. Antakya-Yayladağı yolunu sathi kaplama yaptılar ve birçok insan hayatını kaybetti. Şehrimizdeki devlet hastanelerindeki yatak sayısı 9 yılda sadece bin 32 arttı. Buna rağmen şehrimizde 900 binin üzerinde Suriyeli var. Sayıştay raporuna göre ülkemizde en çok öğretmene ihtiyacı olan 5. şehiriz. Ama Hatay hep görmezden gelindi” dedi.

Savaş konuşmasının devamında Hatay’daki demografik yapının değiştiğini ve Hatay’da Suriyeli seçmen sayısının sürekli arttığını söyledi.

Başkan Savaş programın son bölümünde HBB’nin hayat geçirdiği ve geçireceği hizmetleri sıraladı.

HBB’nin 2022 yılı için Meclis’ten ek bütçe talep edeceğini ifade eden Savaş, “2 milyar 440 milyon lira bütçemiz var. Euro ve dolardaki artış sebebiyle ek bütçe yapıp meclise sunacağız. Bütçemizin 3’te 1’ini yatırıma ayıracağız. Tarihi dokuların restorasyonu, EXPO, HADO, gastronomi, kırsal kalkınma ve diğer projelerimizi Hatay halkının pasta dilimini genişletmek için yaptık” dedi.

Lütfü Savaş, İskenderun’un Serbest Bölge ilan edilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

SERBEST BÖLGE VE VİZYON ÇALIŞTAYI

Yaz aylarında dünyanın birçok bölgesinde şirketlerin yöneticilerini Hatay’a davet edip Serbest Bölge ve Vizyon Çalıştayı yapacaklarını açıklayan Savaş, “İskenderun serbest bölgesini kurarsak hem Hatay hem ülkemiz gelişir. İlk aşamada 3 yılda 3 milyar dolar yatırım getireceğini hesapladık. Bu gelişmenin istihdama katkısı büyük olur. Bu konudaki tüm dinamikleri davet edeceğiz. Bakanlıklar, STK’lar, uluslararası kuruluşlar olmak üzere hepsini çağıracağız. Bu gelişmeyi bu hükümet yapmazsa biz iktidara geldiğimizde ilk işimiz bu olacak. Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz rezervlerinde en avantajlı bölge Hatay olacak” dedi.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir